Miskolc gólhelyzetben – Tornacsarnokok újultak meg, multifunkciós pálya épült

A miskolci sportlétesítmények fejlesztésének újabb állomásához érkeztünk: pénteken átadták a Zrínyi gimnázium felújított tornacsarnokát, és most már az Avasi Gimnázium diákjai is megszépült, korszerű tornateremben sportolhatnak. A Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola területén pedig egy multifunkcionális rekortán borítású pályát alakítottak ki az elmúlt hetekben.

Rendhagyó testnevelés órát tartottak pénteken a Zrínyi gimnáziumban, több okból is: egyrészt most először próbálhatták ki a diákok a megújult tornatermüket, másrészt egy több tízmilliós beruházás átadó ünnepségére is most került sor. Kovácsné Szegedi Ildikó, a Zrínyi gimnázium intézményvezetője köszöntőjében emlékeztetett, az utóbbi időkben már bizony kopott falak között, balesetveszélyessé vált parkettán kellett megtartani a testnevelés órákat. Azonban egy tavalyi városi közgyűlésen megszületett a határozat a tornaterem felújításáról.

– Köszönjük a döntést a városnak, valamint azt, hogy megkeresték és hozzánk irányították az erre fordítható forrásokat, a Miskolc Holdingnak pedig a beruházás irányításáért vagyunk hálásak – fogalmazott az igazgató, aki hozzátette: a vállalt határidőn belül, a jogszabályok előírásoknak megfelelően készült el a beruházás.

– A Zrínyi Ilona Gimnázium mintegy 60 millió forintból felújított tornaterme nemcsak a mindennapi testnevelés korszerű helyszíne, nemcsak a tehetséges fiatal sportolók újabb bázisa, hanem újabb állomása a miskolci sport fejlesztésének – szögezte le beszédében Kiss János alpolgármester. – Stílszerűen szólva az elmúlt évek fejlesztéseivel Miskolc gólhelyzetbe került, azonban az, aki egy kicsit is ért a sporthoz, tudja, hogy a gólhelyzetet nem adják ingyen. Mi kell hozzá? Labdaszerzés, passzolás, cselezés, de mindenekelőtt sok munka és elszántság. Ez az elszántság segített Miskolc stratégiai fontosságú sportingatlanait újjáépíteni, felújítani, vagy a felújításra forrást szerezni – tette hozzá.

A Miskolc Városi Sportiskola két pályázatot nyújtott be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségéhez, a TAO keretében, így újult meg 60 millió forintból a Zrínyi tornaterme, valamint ezáltal alakítottak ki egy multifunkcionális rekortán borítású pályát a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola területén – ez egy 38 millió forintos beruházás. Az Avasi Gimnázium esetében a Miskolci Vasutas Sport Club nyújtott be pályázatot a Magyar Kézilabda Szövetséghez a tornaterem felújítására. Erre 54 millió forintot fordítottak. Mindhárom beruházás esetében a 30 százalékos önerőt a miskolci önkormányzat biztosította.

Az alpolgármester részletezte az elmúlt években megvalósult sportfejlesztéseket.

– Ide tartozik az új DVTK Stadion 13 milliárd forintos, az új DVTK labdarúgó akadémia 2 milliárd forintos, az új Atlétikai Centrum 400 millió forintos beruházási költsége. Valamint az Egyetemi Körcsarnok 300 millió forintos felújítása és az MVSC pálya hamarosan induló 900 millió forintos fejlesztése is. Összesen közel 17 milliárd forint jut tehát a legfontosabb sportműhelyekre. És mellette számos iskolai tornacsarnok vagy sportudvar újul meg több tízmillió forintos nagyságrendben, hasonlóan a mai átadás helyszínéhez – emelte ki Kiss János.

– Az infrastruktúra felújításával azonban még nem érünk célba! – mutatott rá az alpolgármester. – A korszerű feltételek csak az eszközt jelentik a célhoz. Mert a célunk az, hogy minél több miskolci lakos, legalább minden ötödik ember életében rendszeresen legyen jelen a sport és a sportolás, az egészségtudatosság, ezáltal a hosszabb és boldogabb élet. Hogy érvényesüljön a régi mondás: ép testben, ép lélek. A gólhelyzetet pedig akkor tudjuk értékesíteni, ha megragadjuk az esélyt, amit a fejlesztések kínálnak. Ron Greenwood, korábbi legendás angol szövetségi kapitány azt mondta, hogy a labdarúgásban alapvetően két szituáció létezik: vagy nálunk van a labda, vagy nincs. Miskolc vonatkozásában bátran mondhatjuk: nálunk van a labda, és csak rajtunk múlik, hogy a gólhelyzetet gólra is váltsuk – hangsúlyozta Kiss János alpolgármester.

A kezdődobást Kiss János alpolgármester végezte el

A Miskolc Városi Sportiskola ügyvezetője, Illyés Miklós elmondta, sportolóik felkészítése és versenyeztetése mellett az infrastruktúra fejlesztésében is örömmel vesznek részt.

– A beruházás pozitív hozadéka, hogy a versenyzőink mellett a diákok, de a miskolciak is használhatják a felújított létesítményeket – húzta alá Illyés Miklós.

A beruházást a Miskolci Tankerület Központ szintén támogatta anyagilag. László István igazgató arról szólt, hogy ez a fejlesztés is jól példázza, milyen összehangolt és zökkenőmentes munkát végez a város, a sportiskola és a tankerület. Bejelentette egyúttal, hogy már elindították egy takarítógép beszerzését, sőt elindult a beszerzése annak a borításnak, ami külsős rendezvények esetén megóvja majd a vadonatúj parkettát.

A köszöntőket követően az iskola diákjainak és tanárainak mérkőzéseit tekinthették meg a résztvevők, a szünetekben pedig pom-pom és mazsorett bemutató, valamint az eLTE Best Dance Company Killer Kids táncegyüttesének fellépése szórakoztatta a diákokat.

Eredeti cikk - MINAP