Hét borsodi grundbirkózó csapat finálézhat

A négyből négy elsőséget begyűjtő miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola vitte a prímet a grundbirkózó diákolimpia I. és II. korcsoportos Észak-kelet magyarországi országos elődöntőjében, melynek január 25-én, a népkerti Generali Aréna adott otthont. A február végi országos fináléban ott lesznek még a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola és a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda csapatai is.

 Az I. és II. korcsoportos leány és fiú csapatok versengését a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Fazekas Miklósné vezette Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület hívta életre. A népkerti sportlétesítményben négy küzdőteret jelöltek ki, melyeken 10 órától késő délutánig zajlottak a lelkesedéssel, harcossággal átszőtt küzdelmek. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Repka Attila, Barcelona olimpia bajnoka, a Diósgyőri Birkózó Club elnöke, a magyar felnőtt kötöttfogású válogatott edzője is. 

A versenybíróság elnöki teendőit Deák Bárdos Mihály egykori Európa-bajnok, ötszörös vb-ezüstérmes, négyszeres olimpikon birkózó, a Miskolc Városi Sportiskola szakmai vezetője látta el.

Megyénk reprezentánsain (Berente, Kazincbarcika, Miskolc, Onga, Ózd) kívül Hevesből (Eger) és Szabolcs-Szatmár Beregből (Bököny) összesen 35, egyenként 10 versenyző alkotta leány és fiú  csapat hét súlycsoportban mérte össze tudásukat. A körmérkőzéses csoportküzdelmek után a helyosztók kategóriánkénti első két legjobb csapata szerzett jogot az országos döntőben való indulásra. Figyelemre méltó, hogy a nyolc döntős helyből hetet borsodi tanintézet diákjai érdemeltek ki!

Az elődöntő lebonyolításában közreműködő Simita Zsolt, a Magyar Birkózó Szövetség szakreferense és szövetségi kollégája, Kálmán Tibor maximálisan elégedett volt a rendezéssel, kiválónak minősítették a helyszínt, a körülményeket és mindezek ismeretében örömmel térnek majd vissza a Generali Arénába: február 24-25-én ugyanis itt rendezik meg a grundbirkózó diákolimpia országos döntőjét is.

Képek: