Súlyos betegsége következtében , március 2-án hajnalban elhunyt Rácz Pál, a Miskolci Sportiskola atléta edzője. Ózdon született 1958-ban, középfokú tanulmányait is a városban végezte 1976-ig. Fiatal korában a sport mellett kiváló tanulmányi eredményei voltak, testnevelő tanára hatására döntött a tanári pálya mellett, amely hivatását a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola után évtizedeken át folytatta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén töltött évei alatt számos tehetséges diákra figyelt fel a testnevelés órákon, többek között a fiatal Serfőző Sándorra, aki később számos kiváló eredményt ért el középtávfutóként. Az ezredforduló környékén csatlakozott be Szűcs József gyalogló edző csoportjának a munkájába.

A DVTK-ban, a DiAC-ban és a Miskolci Sportiskolában végzett edzői munkáját az atlétika iránti elhivatottsága, szeretete hajtotta.  miskolci atlétikai életben éveken át társadalmi munkában működött közre. Számos hazai és nemzetközi versenyen segítette a csapatok részvételét edzőként, technikai vezetőként, kísérőként.

Versenybírói munkáját több évtizeden át országos minősítéssel végezte. A városi diákolimpiáktól kezdve, az országos bajnokságokon át, a hazai rendezésű világversenyekig a bírói csapatok megbízható, nagy munkabírású tagja volt. Több ízben kapott külföldön is felkérést bírói feladatok ellátására. 2003-ban a Magyar Atlétikai Szövetség Dicsérő Oklevelét vehette át.

Különleges viszony fűzte a gyalogló szakághoz. Versenyzőként nem gyalogolt, de a szakág képviselőivel eltöltött évei során a gyaloglók közösségének is teljes értékű, megbecsült tagjává vált. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a 2005-ös miskolci gyalogló Európa-kupa előkészítésében és lebonyolításában egyaránt.

Rácz Pál, vagy, ahogy sok-sok sportoló hívta, Pali bácsi 62 éves volt. Emlékét a Miskolci Sportiskola atlétái, edzői, és a versenybírók közössége örökre megőrzi.

Rácz Pál

Fotó: Ambrus László