- A rajtnál még legtöbben mosolyogtak és koncentráltak.

A Miskolci Sportiskola-Nomád Terepfutó Suli fiataljai szép sikereket értek el, jónéhány érmet „termeltek” a XI. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutóversenyen, melyet szeptember 3-án, szombaton, négyszáznál több sportoló részvételével rendeztek meg Aggteleken és környékén.

A rendező Nomád Sport Alapítvány aktivistái, valamint partnereik és a lelkes segítők három hosszabb távot és két gyermekfutamot kínáltak a népszerű, idén román és szlovák sportolók által nemzetközivé avatott verseny keretében. Az Aggteleki Camping hátsó bejáratánál kijelölt versenyközpontból elsőként a leghosszabb, a34 km-es teljesítésére vállalkozók vágott neki az 1200 méteres szintemelkedéssel nehezített pályának. Az abszolút elsőséget a mindössze 17 esztendős, a Miskolci Sportiskola-Nomád terepfutó Suliban nevelkedett, de már a DVTK-t erősítő Kovács Máté érdemelte ki.  

A 16 km-es, „csak” 500 méteres szinttel a nehezített  futamban az egykori sokszoros magyar bajnok és csúcstartó Berec Lajos gátolta meg a szintén a Miskolci Sportiskola-Nomád Terepfutó Suliban pallérozódott  Farkas Balázst a címvédésben, akinek ezúttal a második hely jutott.

A délelőtti utolsó rajt keretében a gyermekek is megméretési lehetőséget kaptak, akik korcsoporttól függően 1, illetve 2 km-t futottak a versenyközpont melletti réten.

Pocsai Noémi nyerte az abszolút versenyt

Délután 5 órára átköltözött a versenyközpont a Baradla-barlang Vörös-tavi kijáratához, hiszen ott volt a 7 km-es, 200 méter szinttel kísért táv rajtja és célja. A legnagyobb meglepetést a Miskolci Sportiskola-Nomád Terepfutó Suli színeit képviselő, csupán 10 esztendős Pocsai Noémi okozta, aki miután megnyerte a délelőtti 2 km-es gyermekfutamot – a világ legtermészetesebb módján – abszolút első lett a 7 km-es női versenyben. A Zámbori Zoltán által felkészített futócsoport erejét bizonyítja, hogy az abszolút  értékelésben jó néhányan ott voltak a legjobbak között.

A három hosszú táv résztvevői egyaránt teljesíthettek egy 2 km-es szakaszt a világörökség részét képező Baradla-barlangban, ami egyedülálló lehetőség a hazai futóversenyek történetében.

A célba érkezés után mindenkinek járt az egyedi befutóérem és jöhetett a jól megérdemelt tészta-party.

A három hosszú távon a nőknél és a férfiaknál az abszolút 1-6. helyezettet jutalmazták, de ezen kívül volt mindkét nemnél korcsoportos értékelés is. A díjak átadásában közreműködött Kubik Zsolt, a Nomád Outdor Sportbolthálózat vezetője és Szűcs Máté versenyigazgató.

A verseny rendezői ezúton is köszönetet mondanak kiemelt partnereiknek, az Aggteleki Nemzeti Parknak, a Nomád Outdor Sportbolthálózatnak, a Nomád Baradla Camping- és Turista Szállónak, a Mizuno-nak, a Petzl-nek, a HELL-nek, a Marathon Club Egyesületnek és a Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítványnak.

Eredmények

Mizuno Baradla Undergound Trail, 34 km:

Férfi abszolút: 1. Kovács Máté, 2:41:55 óra

Mizuno Baradla Undergound Trail, 16 km:

Férfi abszolút: 2. Farkas Balázs, 1:08:59, …5. Pócs Levente, 1:19:46

Petzl Baradla Underground Trail, 7 km:

Férfi abszolút: 5. Erdődi Péter, 33:46

Női abszolút: 1. Pocsai Noémi, 34:14, 2. Gombár Zoé, 34:47, … 4. Fischer-Colbrie Fédra, 37:26, 5. Barta Bodza, 38:07

Gyermek-futamok:

2 km, fiúk: 2. Pocsai Botond, 7:10.  Leányok: 1. Pocsai Noémi, 6:58 perc, 2. Beke Adrienn, 8:02, 3. Fischer-Colbrie Jázmin, 8:43

1 km, fiúk: 2.  Beke András, 5:20. Leányok: 1. Iván Dorina, 5:21, 2. Vass Lara, 5:22.

Részletes eredmények: http://www.baradla-trail.hu/eredmenyek-2019.html

A rajtnál még legtöbben mosolyogtak és koncentráltak. (Fotók: Hörömpöli Tamás)
A 10 esztendős Pocsai Noémi a 7 km-es futam céljában. (Fotók: Hörömpöli Tamás)