A július 22-től Azerbajdzsánban, Baku városában megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) három sportoló képviselheti Miskolc városát, egyesületét és hazánkat. Az idei EYOF-indulókat július 4-én, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda VIP-termében sajtótájékoztatón mutatták be.

Nagy öröm számomra, hogy bemutathatom Miskolc városának három kiváló sportolóját, akiknek mind jobb szerepléséért szurkolhatunk az idei EYOF-on – fogalmazott a sajtótájékoztató elején Illyés Miklós, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, egykori judo olimpikon. – Az MVSC-Miskolci Sportiskola színeiben sportoló Kriza Anna (48 kg) és Sáfrány Péter (81 kg) judóban, míg a Miskolci Sportiskolát képviselő Tóth Anna atlétikában, a 100 méteres gátfutásban lehet ott a magyar válogatott tagjaként Bakuban. Úgy is fogalmazhatnék, hogy két miskolci tradicionális sportág versenyzői folytatják azt a hagyományt, melyet 1978-ban kezdtek el cselgáncsosaink. Mindhárom sportolónak sok sikert kívánok!

Hétvégén, hazai pályán léphetett rekortánra Tóth Anna, a Miskolci Sportiskola fiatal atlétája. 100 m-es gátfutásban a dobogó legfelső fokára küzdötte fel magát. Kiemelkedő időeredményével, mely  kivívta a csapattagságot az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. – Nekem ez egy ajándék, sohasem tekintettem tehernek, hogy nekem ide ki kell jutnom. Mindig is úgy voltam vele, hogy ha eljutok ide, akkor élvezni fogom a lehetőséget és örömmel fogok versenyezni – mondta az MVSI sportolója.

 – Idén Teplicében, az Európa-kupán második lettem, Kolozsváron szintén egy Európa-kupán harmadik, és ezzel kvalifikáltam magam az Európa-bajnokságra, ahol csapatban az 5. helyen végeztem, valamint az EYOF-ra és a vb-re – magyarázta Kriza Anna.

Sáfrány Péter elmondta, két éve célul tűzte ki, hogy kijut a rangos megmérettetésre: – Boldog vagyok, hogy mehetek az EYOF-ra és képviselhetem Magyarországot! Ez egy nagy megtiszteltetés, örülök, hogy sikerült kvalifikálnom magam.

Mindhárom fiatal sportoló hatalmas kihívásokat teljesített – hangsúlyozta Tigyi József, a Miskolci Sportiskola atlétikai szakosztályának vezetője, edzője, a Magyar Atlétikai Szövetség Észak-magyarországi régió vezetője. – Eleve az, hogy valaki egy olimpiai eseményre kvalifikálja magát, óriási eredmény. Hatalmas munka áll mögötte. Nagyon örülünk, hogy atlétika sportágban a győri EYOF után újból van résztvevőnk.

A magyar csapat július 19-én utazik Azerbajdzsánba, Bakuba, ahol július 21-én kezdődik és július 27-ig tart az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.