Dr. Fázold Ádám (jobbról), Deák-Bárdos Mihály, Hölcz Péter és Szabó László a sajtótájékoztatón. (Fotó: Kamarás Péter)

Az 1997-ben indult, nagy hagyományokra visszatekintő Víz világnapi úszóversenyt március 11-én, pénteken rendezik meg Miskolcon, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Másnap, szombaton ugyanitt hívják életre a III. Szelektív Kupát. A versenyzési lehetőség biztosítása mellett, a kétnapos esemény felhívja a figyelmet a víz és a környezet védelmének fontosságára is.

Az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Deák Bárdos Mihálytól,a Miskolci Sportiskola szakmai vezetőjétől megtudtuk, hogy a népszerű, kétnapos eseményt a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetével, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetséggel és a szelektív hulladékgyűjtés területén jeleskedő hatvani Szelektív Nonprofit Kft.-vel közösen rendezik meg.

„Vízben a környezetért”

Hölcz Péter versenyigazgató, a Magyar Úszó Szövetség regionális vezetője elmondta, hogy a pénteken 14 órakor kezdődő a víz szerepének, megóvásának fontosságát zászlajára tűző Víz világnapi verseny és a másnap 9.30 órakor induló III. Szelektív Kupa egyaránt a környezet védelmét hirdeti, ezért is közös a rendezvény. Ebből adódóan közös mottót is választottak, ami nem más, mint „Vízben a környezetért!”

  • A 2014-es születésű sportolóktól kezdve a felnőttekig minden korosztálynak versenyzési lehetőséget biztosítunk – fogalmazott Hölcz Péter, aki évtizedek óta a megyei úszó szövetség főtitkára is. – Túl vagyunk egy felkészülési makrocikluson, így lehetőség van a teljesítmények értékelésére, illetve a későbbi országos bajnokságok szintidejének teljesítésére is. Az 50 méteres számoktól az 1500 m gyorsig az olimpiai programot hajtjuk végre, kivéve a 800 m gyorsot. A két nap alatt összesen 14 hazai klubból, valamint Kassáról, Nagybányáról és Kolozsvárról érkező 321 versenyző áll a rajtkőre, akik a 30 versenyszámban 1214 rajtot produkálnak. Hagyományos eredményhirdetést ezúttal sem tartunk, hiszen a Covid-járvány még köztünk van. Az érmeket az edzők vehetik majd át az uszoda előterében. A koronavírusra vonatkozó szabályok enyhítéséből adódóan a szülők is látogathatják a versenyt, de csak az uszoda hivatalosan engedélyezett befogadóképességének figyelembevételével. Ez adott esetben létszámkorlátozásokat is jelenthet. Jó hír, hogy a Hatvani Városi Televízió youtube csatornáján mindkét napon élőközvetítést ad az eseményről, ami segítséget jelent az otthon maradt, vagy esetleg – a létszám miatt – kívül rekedt hozzátartozóknak.

Fontos a vízgazdálkodás is!

Dr. Fázold Ádám,a Magyar Hidrológiai Társaság tiszteleti tagja 1997-ben indította el a Víz világnapi úszóversenyt, melyet 2020-ban, a világjárvány sajnos miatt nem tudtak megrendezni.

  • Az elmúlt negyedszázadban a környezeti ártalmakat és szennyeződéseket okozó tevékenységek jelentősen megnövekedtek, a Föld lakossága is jelentősen gyarapodott, miközben vízkészletünk nem lett nagyobb – mondta a B.-A.-Z. megyei Hidrológiai Társaság elnökeként is ismert dr. Fázold Ádám. –  Éppen ezért ma már nem csupán a víz szerepének a tudatosítása a cél, hanem a minden területre kiterjedő, tudományos szintű vízgazdálkodás, mely az éltető víz szerepét élettani, gazdálkodási szempontokból egyaránt szükségessé, halaszthatatlanná teszi.

Szabó László, a Kemény Dénes Városi Sportuszodát is üzemeltető Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője elmondta, hogy a technikai előkészületek miatt a március 11-én, pénteken, 11 órától egészen a program szombat délutáni végeztéig a lakosság számára zárva tartanak. Műszaki okok miatt a Diósgyőri Tanuszodát sem lehet látogatni a hétvégén.