A legszűkebb elitben az MVSC-MVSI judósai
A Miskolci VSC-MVSI judo szakosztályának tagjai méltán lehetnek büszkék 2018-as teljesítményükre, hiszen az országos összesített egyesületi rangsorban, 130 klub közül a rendkívül előkelő 8. pozíciót érdemelték ki.

A Magyar Judo Szövetség nemrégiben nyilvánosságra hozta a 2018-as egyesületi rangsorokat. A hazai bajnokságok alapján kialakuló tabellán az UTE együttese zárt az élen, a nemzetközi viadalokon a KSI SE szerepelt a legjobban. Mindkét rangsorban második lett, de a legtöbb pontot gyűjtötte, így az összetettben az első helyen végzett a Ceglédi VSE. Tavaly összesen 130 klub szerzett pontot.

– A hazai versenyek figyelembevételével az MVSC-MVSI a top 10-ben szerepelt, a 8. helyen zárt – tudtuk meg Illyés Miklóstól, az MVSC elnökétől, a judo szakosztály vezetőedzőjétől, egyben az MVSI ügyvezetőjétől. – Az 58 egyesületet felvonultató, a nemzetközi eredményességet figyelembe vevő rangsorban két miskolci klubot jegyeztek a szűk elitben, 7. lett az MVSC-MVSI, míg a 10. pozíciót a Gercsák Szabinát is soraiban tudó DVTK-Miskolci JC érdemelte ki. Az összesített rangsorban 8. helyével az MVSC-MVSI szintén tagja a legjobb tíznek. Sikeres szereplésünkhöz jelentős mértékben hozzájárult a szófiai junior Európa-bajnokságon egyedüli magyar férfi versenyzőként érmet – bronzot – nyerő Tóth Apor (90 kg), a 7. helyet kiérdemlő Feczkó Csanád (55 kg), a szarajevói ifjúsági kontinens-bajnokságon egyéniben 7. Kriza Anna (44 kg), a 9. Faragó Petra (+70 kg) és a 9. Turánszki Zalán (90 kg) kiváló szereplése. További fontos pontokat szereztünk azáltal is, hogy az ifjúsági Eb-n Anna és Petra egyaránt tagja volt az 5. helyezett magyar vegyes-csapatnak. Az említetteken kívül több olyan sportolónk is van, akik világversenyen nem indultak, viszont a magyar bajnokságon rendre jól szerepeltek. Közülük Sáfrány Pétert (81 kg) emelném ki, aki a korosztályos válogatott vetélytársát is legyőzve aranyérmes lett az ifjúságiak között. Rajta kívül még további 11 egyéni magyar bajnokot ünnepelhettünk a különböző korcsoportokban. Az ifjúsági korosztályunk egyébként nagyon erős, ami több, mint biztató a jövőre nézve. Ők lehetnek azok, akik a közeljövőben zsinórban szállíthatják az érmeket, pontokat a különböző hazai és nemzetközi megmérettetésekről. A Miskolci Sportiskolában a judo szakmai munkáért felelős Gecsei Lászlóval, illetve Bartha Ákossal, Kikuchi Junna-val, Kálmán Tiborral és Nagy Sándorral azon dolgozunk tovább, hogy ez sikerüljön. Tesszük mindezt persze úgy, hogy legjobbjaink mellett a folyamatos utánpótlásnevelésre is megkülönböztetett figyelmet fordítunk.

Az MVSC-MVSI sportolói számára komoly segítséget jelentett, hogy Tóth Apor 2018 utolsó öt hetét Japánban, edzőtáborozással tölthette. Feczkó Csanád a napokban tért haza Ausztriából, ahol egy felnőtt nemzetközi olimpiai edzőtáborban dolgozhatott. Kriza Anna január 19-én utazott el a Felkelő Nap országába, ahol 3 héten át gyakorolhat.

– Az elmúlt hetek külföldi edzőtáborozásait is magába foglaló intenzív felkészülés „gyümölcsét” idén először február 16-17-én „arathatják le” sportolóink – hangsúlyozta Illyés Miklós. – Tóth Apor Rómában, a felnőtt Európa-kupán igyekszik majd mind jobban helytállni, míg Feczkó Csanádra ugyanazon a hétvégén a szentpétervári junior Európa-kupa vár