Az úszók 33. Bitskey Zoltán-emlékversenyét október 9-10-én rendezik meg Miskolcon, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. A B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség és a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. által közösen életre hívandó eseményen 32 versenyszámot kínálnak a sportág képviselőinek.

  • A koronavírus-járvány miatt huszonöt év után először marad el a kétnapos verseny részét képező Testvérvárosok Kupája, mely idén 26. lett volna a sorban. – tudtuk meg Hölcz Péter versenyigazgatótól, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkárától. –  Az egészségügyi szabályozások maximális betartásával (testhőmérséklet-mérés, maszk-használat, fertőtlenítés) a legkisebbektől, a béka korosztálytól a felnőttekig minden korcsoportnak versenyzési lehetőséget kínálunk. A Covid-19 miatt a létszámot is maximalizáltuk, így 330 úszónál nem lesz több induló a versenyen. A szülőket ezúton is megkérjük, hogy ezúttal ne látogassanak ki a versenyre, mert csak így tudjuk tartani a megengedett és előírt létszámot az uszodában és a lelátón. A Miskolci Sportiskola 71 úszóval nevezett a Miskolc MJV Önkormányzata által is támogatott versenyre, de a BVSC, a DSC-DSI, az Eger és a Hatvani ÚK is közel 40 fős delegációval érkezik. Itt lesznek a Darnyi Tamás SC sportolói, a két ózdi klub és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub úszói is.

   Pénteken, az ünnepélyes megnyitót követően, 14 órakor kezdődik a verseny, míg szombaton 9.30 órától folytatódik az esemény. 50, 100 és 20 méteren mind a négy úszásnemben megméretési lehetőséget kínálnak a résztvevőknek, de lesz 400 m vegyes, 400, 800 és 1500 méteres gyors is, valamint a váltók is összecsaphatnak majd.   Folytatva az eddigi hagyományokat, egy-egy versenyszámmal megemlékeznek dr. Bitskey Zoltánról, megyénk olimpikonjáról (200 m gyors), Vígh Józsefről, Miskolc város örökös úszó edzőjéről (200 m mell), Delneki Miklósról, a városi illetve a megyei szövetség kiváló sportvezetőjéről (200 m pillangó), a fiatalon elhunyt kiváló sportolóról és edzőről, a miskolci Pászti Csabáról (50 m pillangó) és a tragikus körülmények között fiatalon elhunyt tehetséges miskolci úszóról, Kriston Orsolyáról (400 m gyors) is.