Hollósy András (jobbról), Deák-Bárdos Mihály, Guzi Blanka, Tóth-Szántai József, dr. Kiss János és Berencsy Sándor Máté a népkerti olimpiai emlékfalnál.

Az ötletgazda Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselő, egyben a Miskolci Sportiskola szakmai vezetője és a miskolci önkormányzat anyagi hozzájárulásával tavaly nyáron megvalósult népkerti olimpiai emlékfal október 11-én, pénteken hivatalosan is egy új névvel gazdagodott. A párizsi olimpia öttusa számának negyedik helyezettje, a DVTK színeit képviselő Guzi Blanka maga is jelen volt az ünnepi eseményen, melynek végén – az esős időjárás ellenére – jó hangulatban kocogott egy kört az utánpótlás képviselőivel.

A „Fuss együtt egy olimpikonnal!” mottót viselő esemény első felében megtartott avató ünnepségen Guzi Blankától egyebek mellett megtudhattuk, hogy gyermekkori álma valósult meg az olimpiai szerepléssel, pedig az ötkarikás játékokat megelőzően nem túl jól sikerült versenyeken volt túl, de végül minden összejött, utazhatott a francia fővárosba, ahol kimagasló eredményt ért el. Tavasztól, amikor is egy nehéz edzése után elhaladt a népkerti emlékfal előtt, támadt egy olyan gondolata, hogy milyen jó volna, ha egyszer az ő nevét is felvésnék oda. Ez a vágya is teljesült. Az elmúlt két hónapban kiderült számára, hogy teljesítménye milyen sokat jelent a miskolciaknak és a borsodiaknak, mely nagy örömmel tölti el.

„Számomra és a mi számunkra te olimpiai bajnok vagy Blanka!” – hangsúlyozta elismerő, méltató gondolatai között Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere. A városvezető elmondása szerint a sport – a kitartás és az alázat mellett – arra is megtanít bennünket, hogy egy-egy világraszóló sikert követően azokkal éljük át az örömünket igazán, akik otthon mindvégig támogattak, és a szereplés után hazavártak. Blanka és Miskolc kiválóan példázza mindezt.

Miskolci egyesületből is irány az olimpia!

  • Az emlékfal történetének megismeréséhez, engedjék meg, hogy visszaugorjak az időben egészen 2019 novemberéig – fogalmazott Deák-Bárdos Mihály ötletgazda, önkormányzati képviselő, a Miskolci Sportiskola szakmai vezetője, egykori négyszeres ötkarikás résztvevő, ötszörös vb-ezüstérmes, Európa-bajnok birkózó. – Akkor vetettem fel egy sporttal kapcsolatos ülésen, hogy szükség lenne, egy emlékhelyre, ahol olimpikonjaink neveit és eredményeit megörökíthetjük az utókor számára. Az ötlet onnan származik, hogy bármerre jártam az országban, azt láttam, hogy szinte mindenhol megemlékeztek az adott településhez kötődő olimpikonokról különböző formákban. Volt, ahol emléktáblával, emlékfallal, volt, ahol parkkal, faültetéssel. Az ötlet előkészítése során eldöntöttük, hogy emlékfalat állítunk a Generali Aréna falára, melyen a miskolci színekben olimpiai résztvevők nevét, eredményeit tüntetjük fel. Az emlékfal három nem titkolt céllal készült, egyrészt tisztelegjünk olimpikonjaink teljesítménye előtt, másrészt bemutassuk mennyire sok színű a miskolci sportélet, hiszen ezen a falon is szerepelnek az atlétikától kezdve a labdarúgáson át a síelésig – most már öttusáig – számos sportág képviselői. Harmadrészt pedig motivációt adjunk a miskolci egyesületekben sportoló fiataloknak. A megvalósítás során több, mindenki által ismert problémával is szembe kellett néznünk elég, ha a pandémiát és az energiaválság okozta megszorításokat említem. Ezeket a problémákat leküzdve, végül 2023. július 21-én Veres Pál polgármesternek és Fábián László öttusázó olimpiai bajnoknak, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának közreműködésével lepleztük le és adtuk át a város sportszerető közönségének az emlékfalat. Ezúton szeretnék köszönetet mondani az önkormányzat két korábbi sportreferensének Szűcs Istvánnak és Porcs Dánielnek, valamint munkatársainak, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak a megvalósításhoz! Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket a miskolci egyesületekben sportoló fiataloknak, hogy itt sportolva is ki lehet jutni egy olimpiára, amit most Blanka is bizonyított. Szeretném megkérni a sportvezetőket és a városvezetést,  dolgozzunk együtt azért, hogy az elkövetkezendő időben minél több új név kerüljön fel az emlékfalra!

A beszédeket követően Guzi Blanka és Tóth-Szántai József együtt leplezte le az immár a kiváló sportoló nevét is tartalmazó emlékfalat.  

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Kiss János országgyűlési képviselő, Hollósy András alpolgármester, Molnár Péter, a miskolci önkormányzat Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke és Berencsy Sándor Máté önkormányzati képviselő, a Turisztikai és Városmarketing bizottság elnöke és Szász László, a DVTK sportszakmai igazgatója is.

Hollósy András (jobbról), Deák-Bárdos Mihály, Guzi Blanka, Tóth-Szántai József, dr. Kiss János és Berencsy Sándor Máté a népkerti olimpiai emlékfalnál.
Hollósy András (jobbról), Deák-Bárdos Mihály, Guzi Blanka, Tóth-Szántai József, dr. Kiss János és Berencsy Sándor Máté a népkerti olimpiai emlékfalnál.