A 25. Víz Világnapi úszóversenyt március 5-6-án, a Covid-19 járvány miatti korlátozásokkal ugyan, de megrendezik Miskolcon, a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Az esemény részleteiről március 2-án, kedden délelőtt a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztató résztvevőit először, házigazdaként Deák Bárdos Mihály, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője köszöntötte, aki örömét és reményét fejezte ki, hogy hétvégén újra úszóversenyre készülhetnek rendező partnereikkel, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetével és a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetséggel. 

Jubileumához érkezett a verseny

Mivel a verseny főrendezője, dr. Fázold Ádám, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének tiszteletbeli alelnöke koránál fogva – a jelenlegi vírushelyzetben – a különlegesen veszélyeztetett kategóriába tartozik, így ezúttal nem személyesen, hanem levélben küldött üzenetben fogalmazta meg gondolatait, melyet Deák Bárdos Mihály olvasott fel.

  • Idén jubileumához érkezett a versenyünk, melyet szerettünk volna méltó módon, egy nagyszabású, nemzetközi tudományos üléssel kiegészítve megünnepelni, de a sors, pontosabban a Covid-19 járvány közbeszólt – hangsúlyozta dr. Fázold Ádám. – 1997-ben, amikor elkezdtük ezt a sorozatot, nem gondoltunk arra, hogy egy miskolci kezdeményezésű, a maga nemében egyedülálló verseny nemzetközi rangra emelkedik és megéli a negyedszázados jubileumot. Arra sem gondolhattunk, hogy a sorozat 25. állomása egy zártkörű, korlátok közé szorított, nézők nélküli egyszerű, szájmaszkos úszóversennyé szűkül. A tudományos ülés is elmarad, melynek anyagát könyv formájában tesszük közzé. Jelenlegi helyzetünket értékelve úgy gondolom, örülhetünk, hogy legalább ennyit megtehetünk és így is megemlékezhetünk a Víz Világnapjáról (március 22.). Szeretném ezúton is kifejezni köszönetemet mindenkinek, aki az elmúlt 25 évben segítette a víz védelmének és az úszósportnak a népszerűsítését, az események megrendezését, hozzájárulva ezzel Miskolc város elismertségének növeléséhez is.  

30 versenyszám, 302 sportoló a rajtoknál

A kétnapos erőpróbán összesen 30 számban mérhetik össze tudásukat a sportolók, akik pénteken 14.00 órakor, szombaton pedig 9.30-kor kezdik meg versenyt.

  • Tizenhat egyesület, 302 sportolójának a nevezését fogadtuk el, mely azért kevesebb valamivel a korábbi létszámoknál, mert így is igyekszünk betartani a veszélyhelyzetből adódó biztonsági előírásokat – mondta Hölcz Péter versenyigazgató, a Magyar Úszó Szövetség Észak-magyarországi régió igazgatója, a Miskolci Sportiskola úszó szakosztályának vezetője. – A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy felkészülési ciklus végén van a versenyünk, melynek köszönhetően az edzők pontos képet kaphatnak arról, hogy hol tartanak sportolóikkal a munkában.  A Miskolci Sportiskola 69 úszóval képviselteti magát az eseményen, melyen a megszokott módon nem lesz eredményhirdetés. Ezzel is szeretnénk elkerülni a fertőzés-veszélyt. A versenyszámok után, a jegyzőkönyvekkel együtt dobozokba gyűjtjük az egyes klubok érmeit, melyeket az edzők, csapatvezetők osztanak majd ki versenyzőiknek.

A verseny a normális élet része

Tavaly tavasszal a szervezők az akkor felerősödő járványhelyzet miatt kénytelenek voltak lemondani ezt a versenyt, a 2020-as év ezért nem számít bele a statisztikába.

  • A Víz Világnapi úszóverseny mellett tavaly sajnos a szintén hagyományos megyei díjátadó ünnepségünket is törölnünk kellett – mondta Kiss Attila, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség elnöke. –  Mindenhol heroikus küzdelmet folytatnak azért, hogy legyenek versenyek, így teszünk mi is. Az amatőr sportolók viszont szinte teljesen ki vannak zárva ebből a körből. A verseny a normális élet része, a hétvégi rendezvény is azt a reményt táplálja, hogy mielőbb teljes egészében visszatérhetünk a normális életünkhöz.

Nélkülözhetetlen korlátozások

A járványhelyzetben érvényben levő egészségügyi szabályozásoknak megfelelően korlátozásokat vezettek be a hétvégi verseny kapcsán is.