25 éves a Miskolci Sportiskola

Születésnapi ünnepség a Generali Arénában

Megalakulásának negyedszázados évfordulóját december 1-én, pénteken délután a Generali Arénában, igazán színvonalas program keretében ünnepelte meg a Miskolci Sportiskola.

A népkerti sportcsarnok nézőterét sportolók, edzők, szülők népesítették be. A Himnusz meghallgatását és eléneklését követően a műsorközlő Hollósy András mutatta be az esemény díszvendégeit, Veres Pált, Miskolc polgármesterét, dr. Kiss János országgyűlési képviselőt, Rózsa Józsefet, a Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) elnökét és Sebestyén Lászlót, az Észak-Kelet-magyarországi Regionális Judo Szövetség elnökét. Ezt követően Illyés Miklós, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, egykori judo olimpikon mondta el köszöntőjét, kiemelve többek között azt, hogy az intézmény ma már alapbástyája Magyarország utánpótlás sportjának, kikerülhetetlen eleme az ország sportéletének. Megtudhattuk tőle azt is, hogy a jubileumra megjelent egy kiadvány, amelyben az elmúlt negyedszázad junior, U23-as és felnőtt korosztályban legeredményesebb sportolóit mutatják be. Elhangzott az is, hogy a kiadvány folytatásaként, jövőre a Miskolci Sportiskola történetét részletesen bemutató könyv megjelentetését tervezik.

 A másodikként a mikrofonhoz lépő Veres Pál elismerő szavakkal méltatta a 25 éves intézményben sikeres sportolók, a színvonalas munkát végző edző, sportvezetők és a nem kis áldozatot vállaló szülők tevékenységét.  – Az utánpótlás kinevelése és a magyar sport reménységeinek támogatása mellett, egy másik, nehezebben mérhető, de legalább ilyen fontos célja és törekvése az iskolának az is, hogy a sport népszerűsítésével minél több miskolci gyermeket inspiráljon a rendszeres testmozgásra, ezzel is hozzájárulva egy egészségesebb társadalomhoz. Ezt szolgálja többek között a kötelező úszásoktatás évtizedek óta zajló megvalósítása is. Az önkormányzat és a sportiskola arra törekszik, hogy minél több lehetőséget kihasználva ösztönözze a gyermekeket az egészséges életmódra.

A program következő részében Sajó Laura gitáros-énekes produkcióját tekinthették meg a jelenlevők.

A folytatásban Fuhrmann Géza, a Miskolci Sportiskola alapító igazgatója mondott el néhány szívhez szóló emléket a kezdeti időszakról és napjainkból.

Nagy várakozás előzte meg az egykori és jelenlegi sportiskolásokkal kezdeményezett pódiumbeszélgetést, melyen Bartha Ákos (judo), Báthori Szabolcs (torna), Bodonyi András (kajak-kenu), Tóth Anna (atlétika), Posta Réka (kajak-kenu), Mester Soma (ökölvívás), Herczeg Áron (öttusa) és Kántor Benedek (öttusa) válaszolt a színpadon Hollósy András kérdéseire. A beszélgetés végén Illyés Miklós megajándékozta a meghívást elfogadó sportolókat.

A jelenleg 14 szakosztályt működtető Miskolci Sportiskolából indult kiválóságok közül hatan – Dubei Debóra (kosárlabda), Ruff-Nagy Dóra (kosárlabda), Kiss Angelika (kosárlabda), Sáfrány Péter (judo), Takács Péter (labdarúgás), Kiss Attila (úszás) video-üzenet formájában jelentkezett be és mesélt sportiskolás élményeiről.

A Sportiskola elmúlt negyedszázadában nagyon sok kiváló edző, sportszakember segítette sikerekhez a fiatalokat. A sikerekhez nélkülözhetetlen volt és ma is az a stabil edzési-versenyzési lehetőség biztosítása, a háttérben tevékenykedő kollégák lelkiismeretes munkája.  Veres Pál és Fuhrmann Géza a 25 éve a sportiskolában, a sportiskoláért dolgozók közül a biztos háttér megteremtéséből oroszlánrészt vállaló Ragány Szilviának és Sütőné Jenei Andreának, valamint öt edzőnek Bohus Attilának (röplabda), Hölcz Péternek (úszás), Kálmán Tibornak (judo), László Istvánnak (atlétika) és Szűcs Józsefnek (atlétika) adott át névre szóló ajándékot.

Egy születésnapról nem hiányozhatott az ünnepi torta sem, melyet Veres Pál, Illyés Miklós és Fuhrmann Géza együtt, közösen vágott fel. Az édességből jutott a Miskolci Sportiskola valamennyi jelenlevő versenyzőjének is.

A Harc- És Táncművészet Sportegyesület Showtánc És Gyermek Fittnesz csoportjának tagjai két alkalommal is látványos bemutatókkal szórakoztatták a publikumot.

A színpadi programot követően a sportolás iránt érdeklődő fiatalok és szüleik a küzdőtéren található tíz, valamint a lelátók fölötti területen elhelyezkedő két sportág alapjaival ismerkedhettek meg. A sportágválasztó sikeréhez jelentős mértékben hozzájárultak a Miskolci Sportiskola igazolt versenyzői és edzői is, akik a korábbi négyszeres birkózó olimpikon Deák-Bárdos Mihály szakmai vezető útmutatásait követték.